Drievoudig wereldkampioen op de baan Teun Mulder wordt toernooidirecteur van de wereldkampioenschappen para-cycling op de baan 2019. De WK van 14 tot en met 17 maart in het Omnisportcentrum in Apeldoorn zijn bovendien gratis toegankelijk. Met Mulder als boegbeeld, verschillende bijzondere side-events en vrije entree hoopt de organisatie zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met de mogelijkheden van aangepast sporten. Teun Mulder: “Para-cycling is absolute topsport. Deze sporters verdienen een vol stadion.”

Eén van Nederlands beste baanwielrenners ooit weet waarover hij spreekt. Na zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2012 in Londen vond Mulder een nieuwe uitdaging in het para-cycling. Als piloot op de tandem won hij in 2016 samen met de visueel beperkte Tristan Bangma goud op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro. Mulder: “Maar het is niet zo dat een olympische sporter op de tandem een garantie is voor succes. Het niveau in het para-cycling is de laatste jaren enorm vooruit gegaan. Voor mij is er dan ook geen onderscheid tussen olympisch en paralympisch, het is allebei topsport.”

Na het goud in Rio de Janeiro stopte de baanwielrenner uit Emst met wielrennen, maar de opvolging is gegarandeerd. Op de afgelopen wereldkampioenschappen – eveneens op de baan van de Rio Olympic Velodrome – veroverde de Nederlandse Para-cycling selectie maar liefst 11 medailles waarvan vijf (!) gouden. In Apeldoorn hoopt TeamNL die prestaties voor eigen publiek ongetwijfeld te overtreffen. Naast de spannende wedstrijden van Nederlandse kanshebbers als Tristan Bangma (tandem), Caroline Groot en Alyda Norbruis (allebei cycling) kunnen toeschouwers genieten van verschillende bijzondere side-events die de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn en evenementenorganisator Team TOC organiseert. Hiervoor wordt onder meer samengewerkt met het UWV, de Gelderse Sport Federatie en de VHTO om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten.

In 2015 vonden de WK Para-cycling ook al plaats in Apeldoorn, dat dit jaar ook al de valide WK mocht organiseren. “Apeldoorn is een echte wielerstad. Daarbij zetten we ons graag in voor het aangepast sporten. De WK Para-cycling zijn een mooi voorbeeld van de mogelijkheden die aangepast sporten biedt. We hopen dat het evenement inspireert en zowel mensen met als zonder handicap in beweging brengt”, vertelde wethouder sport van de gemeente Apeldoorn Nathan Stukker, die samen met Teun Mulder en Eric Kersten van toernooiorganisator Team TOC de openingshandeling verrichtte. Kersten: “De goede ervaringen tijdens de WK van 2015 hebben de internationale wielerunie UCI doen besluiten de WK op de baan opnieuw aan Apeldoorn toe te wijzen. Een geweldig compliment voor Apeldoorn en de provincie Gelderland volgens mij.”