Van 14 – 17 maart vonden de UCI WK Para-Cycling Track in Omnisport plaats, waar Team TOC verantwoordelijk was als Local Organizing Committee voor de gehele organisatie. Met toernooidirecteur Teun Mulder als boegbeeld, verschillende side-events, symposia en gratis toegang konden zoveel mogelijk bezoekers in aanraking komen met para-cycling. De highlightshow van deze wereldkampioenschappen is op donderdag 28 maart om 22:30 uur te zien bij Ziggo Sport.

Uitgerekend op de dag dat Prinses Margriet de wereldkampioenschappen bezocht, werd de enige gouden medaille voor Nederland door Caroline Groot in de wacht gesleept. Andere uitblinkers waren Daniel Abraham Gebru en de tandemduo’s Vincent ter Schure/Timo Fransen, Tristan Bangma/Patrick Bos en Larissa Klaassen/Imke Brommer. Zij zorgden er allen voor dat het publiek massaal achter de Nederlandse ploeg ging staan op dit evenement in eigen huis. Waarnemend bondscoach Floris Goesinnen: “Dat was een winst voor ons, maar ook voor de sport. Het is ontzettend fijn dat de sporters hier de tribunes goed gevuld zagen en daarmee het respect krijgen dat ze verdienen.”

Side-events

Verschillende scholen uit de omgeving van Apeldoorn vermaakten zich bij diverse sportactiviteiten, zoals zitvolleybal, een rolstoelparcours en rolstoeltennis. Daarnaast luisterde ze onder meer naar het inspirerende verhaal van Edwin de Wolf, een voormalig militair die tijdens de oorlog in Bosnië zijn been verloor en hierna meerdere medailles won bij de Invictus Games, de Olympische Spelen voor ex-militairen. Gelijktijdig vond er bovendien een Zorgbanenmarkt plaats, wat voor enorm veel bedrijvigheid zorgde in Omnisport.

Symposium Inclusief met Sport

In samenwerking met het UWV vond ook het symposium Inclusief met Sport plaats met het doel om inclusie van mensen met een achterstand tot de maatschappij te bevorderen. Bij het symposium vonden verschillende paneldiscussies plaats en spraken verschillende gastsprekers zoals toernooidirecteur Teun Mulder, oud-wereldkampioen para-cycling Arnoud Nijhuis en Edwin Spee – de man van Bibian Mentel die zelf vanwege gezondheidsredenen ontbrak in Apeldoorn.

Grenzeloos Actief

Prinses Margriet bracht naast de wedstrijden ook een bezoek aan een congres van Grenzeloos Acief, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met onder meer NOC*NSF, om ervoor te zorgen dat er lokaal voldoende sportaanbod is voor mensen met een beperking.

Tech Track

Ook waren er zo’n 50 meisjes aanwezig van middelbare scholen uit de omgeving voor het side-event Tech Track van VHTO. Doel van deze bijeenkomst was om meisjes kennis te laten maken met techniek en de instroom in bèta, techniek en ICT onder deze doelgroep te vergroten.

Om de deelnemers te informeren over para-cycling, was voormalig wereldkampioen para-cycling Arnoud Nijhuis te gast. Na een korte introductie nam hij de groep mee naar het middenterrein van Omnisport waar de internationale top aan het trainen was voor de start van de wereldkampioenschappen en om te kijken naar de aangepaste racefietsen. Daarna was het de beurt aan de deelnemers om gezamenlijk te brainstormen over de sportfiets van de toekomst.