Bijna vier jaar geleden kwam het hoge woord eruit. In december 2015 besloot de internationale handboogbond World Archery de Hyundai Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 toe te kennen aan ‘s-Hertogenbosch en Team TOC aan te wijzen als toernooiorganisator.

Vier jaar later vonden de gecombineerde Wereldkampioenschappen, voor valide en para schutters, plaats van 3 – 16 juni in ‘s-Hertogenbosch. Een uniek evenement met een combinatie van sport en cultuur midden in het historische centrum van de stad. Naast een tijdelijke Archery2019 Arena op de Parade, met plek voor 2000 toeschouwers, waren er nog twee venues op de velden van Rugby Club The Dukes en in het Zuiderpark. De venues waren dankzij een speciale Archery2019 Lane met een Fan Plaza, museum, bioscoop en een escaperoom nauw met elkaar verbonden.

Gedurende de finales was er in de Archery2019 Arena een geweldige WK-sfeer met volle tribunes. Ook Prinses Margriet en IOC-voorzitter Thomas Bach waren te gast. Directeur Eric Kersten blikt dat ook tevreden terug: “Het begon vier jaar geleden met een bid en het eindresultaat is fantastisch. Volle tribunes met de St. Jan op de achtergrond en dan ook nog eens Koninklijk en Olympisch bezoek van prinses Margriet en Thomas Bach. Met een tijdelijk stadion, alle side-events, een uitgebreid entertainment programma en de tijdelijke faciliteiten zoals het restaurant, hebben we als Team TOC laten zien hoe groots je een WK kunt maken van een relatief kleine sport.”

Side-events

Archery2019 was er niet alleen voor de internationale top, sportliefhebbers of Bosschenaren. Ook ouderen, kinderen en mindervaliden waren aanwezig in ‘s-Hertogenbosch. Van een gezellige BowBingo middag voor eenzame ouderen- compleet met een levensgroot bingobord-, een toernooi voor de nieuwe handboogtalenten uit revalidatiecentra en veteranen, tot een kinderfeestje voor kinderen die normaal geen verjaardag kunnen vieren. Ook werden scholen uit de omgeving uitgenodigd voor verschillende sportclinics en kregen examenleeringen een speciale Stay Focused training om zich beter te kunnen concentreren.

21.000 maaltijden

Sporters, stafleden en vrijwilligers allemaal schoven ze aan in de prachtig opgezette tenten om te eten. Cateraar Oseven verzorgde meer dan 21.000 maaltijden. Naast het speciale restaurant voor sporters en vrijwilligers was er ook een speciaal pop-up restaurant voor bezoekers.