Leeuwarden heeft maandag voor het eerst kennisgemaakt met de WK Ultimate frisbee 2020.  Als onderdeel van de Leeuwarder Eerstejaars Introductie Periode (Leip!) konden ruim 3000 eerstejaars studenten in de Prinsentuin onder meer zelf een frisbee gooien en kijken naar een demonstratie van internationals van verschillende Nederlandse Ultimate teams. Gedeputeerde Sander de Rouwe verzorgde daarnaast de officiële kick-off door het eventlogo te presenteren. 

Wereldwijde sport

Ultimate frisbee mag dan in Nederland een vrij kleine sport zijn, internationaal laat de sport de laatste jaren een enorme groei zien. Aan de WK Ultimate frisbee, volgend jaar van 11 tot en met 18 juli in Leeuwarden, doen maar liefst 53 landen mee. Van Venezuela tot Guam en van Libanon tot de Verenigde Staten, waar Ultimate frisbee zelfs op professioneel niveau wordt beoefend. Allemaal doen ze met één of meerdere teams mee aan de WFDF 2020 World Ultimate and Guts Championships zoals de officiële naam van het evenement luidt. Naast een wereldkampioenschap voor mannen en vrouwen wordt er namelijk ook gestreden in een divisie voor mixed teams.

Nederlandse Ultimate internationals

Verschillende internationals van verschillende Nederlandse Ultimate teams waren maandag in Leeuwarden aanwezig om de officiële opening bij te wonen en een demonstratie te geven aan de geïnteresseerde studenten. Gedeputeerde Sander de Rouwe van de provincie Friesland had de eer om het officiële eventlogo te onthullen. Hij is maar wat blij met de komst van de WK Ultimate frisbee naar zijn provincie. “De impact van het evenement mag niet worden onderschat. Er komen duizenden atleten en begeleiders naar Friesland, die allemaal komen slapen, eten en drinken. Daarnaast zet het Friesland en Leeuwarden op de kaart als toeristische bestemming.”

Clinics

Verantwoordelijk wethouder Sjoerd Feitsma, die vanwege de beëdiging van Sybrand van Haersma Buma als burgemeester van Leeuwarden zelf niet aanwezig kon zijn bij de kick-off, is al even trots op de komst van het evenement. “De WK Ultimate frisbee 2020 moeten een feest worden voor alle inwoners van de Leeuwarden. Daarom is het evenement grotendeels gratis toegankelijk en verzorgen we in de aanloop ernaartoe onder meer clinics op verschillende scholen in de gemeente.”

Plannen

Eric Kersten, directeur van sportevenementenbureau Team TOC dat de WK Ultimate frisbee 2020 organiseert en naar Nederland haalde, heeft er vertrouwen in dat het evenement de komende maanden gaat leven bij de inwoners van Leeuwarden. “Vandaag waren het de studenten, de komende maanden komt daar ook de rest van Leeuwarden en Friesland bij. Samen met de gemeente, de nationale bond en de provincie hebben we verschillende plannen klaarliggen om het evenement en de sport bij mensen onder de aandacht te brengen.”

WK als katalysator voor de sport

Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 1700 mensen lid van de Nederlandse Frisbee Bond (NFB). Voorzitter Jos Verhoeven verwacht de komende jaren een behoorlijke groei in het aantal leden, met de WK in Leeuwarden als grote katalysator. “Ultimate frisbee is een snel, fysiek en dynamisch spel. Daarnaast is er binnen de sport veel aandacht voor sportiviteit en respect. Nu is de sport nog redelijk onbekend in Nederland, maar ik denk dat de komst van de WK daar zeker verandering in gaat brengen.”