Van 11 t/m 15 september vonden de UCI Wereldkampioenschappen Para-cycling plaats in Emmen. Een prachtige bekroning op ons werk na de organisatie van de World Cups in 2017 en 2018 in Emmen.

In 2015 had directeur van Team TOC, Eric Kersten een bemiddelende rol tussen de UCI en Drenthe met als resultaat het UCI Bike Region Label, 2 World Cups en de wereldkampioenschappen para-cycling. De afgelopen jaren hebben wij al verschillende wereldkampioenschappen mogen organiseren voor de UCI en hebben een goede relatie. “Wij hoorden op die manier van de UCI dat ze wat meer vastigheden op de kalender van het Para-Cycling op de weg wilden. Ze vroegen toen of wij daar over mee wilden denken.” Tegelijkertijd werd vanuit Drenthe Beweegt door een groep nagedacht over een geschikt sportevenement binnen de aangepast sport.

Kersten wist van die ambities af omdat Team TOC de provincie Drenthe ook ondersteunde bij het verkrijgen van het UCI Bike Region Label: een stempel voor steden en regio‚Äôs die het gebruik van de fiets in brede zin stimuleren. “Een van de voorwaarden daarbij is dat je met enige regelmaat een UCI evenement organiseert. Met de kennis die wij hadden dat de UCI op zoek was naar meer consistentie op de kalender hebben we voorgesteld om een bid te doen voor drie jaar bij het Para-Cycling met twee keer een worldcup en een WK.” Dat pakte goed uit, want bij het WK wielrennen in Qatar in 2016 werd bekend dat Emmen die trilogie ook mocht gaan organiseren. Zo kon Team TOC een bemiddelende rol spelen tussen de UCI en Drenthe, met prachtige wereldkampioenschappen in het centrum van Emmen als resultaat.