100

vrijwilligers

320

wielrenners

36

Landen

UCI Para-Cycling Road World Cup, Emmen

Van 12 tot 15 september 2019 was Emmen gastheer van de wereldkampioenschappen Para-cycling. Het toetje voor de gemeente en provincie na de organisatie van twee succesvolle wereldbekerwedstrijden.

In 2017 en 2018 deden er per World Cup zo’n 320 atleten uit 36 verschillende landen mee in Emmen. De renners genoten met volle teugen van het parcours, de podiumceremonies en de gastvrijheid van de verenigingen op de Meerdijk, die hun accommodaties openstelde en een groot aantal vrijwilligers leverden voor het evenement. Ook werden beide World Cups bezocht door schoolkinderen uit de omgeving die deelnamen aan de verschillende side-events op het naast het parcours gelegen Beweegplein.

De komst van de Para-cycling World Cup en wereldkampioenschappen zorgden onder meer voor een enorme stimulans voor de toerismesector in de provincie, doordat deelnemers en officials bijna een week lang in Emmen en omgeving bleven overnachten. Bovendien heeft de provincie zich nog meer op de kaart kunnen zetten als dé fietsprovincie van Nederland.

De wereldbekerwedstrijden in Emmen haalden bovendien het beste naar boven bij de Nederlandse para-cycling selectie. Maar liefst 32 medailles bleven er in de afgelopen twee World Cups in Nederland. 

In 2016 hebben we het Bike Region Label ontvangen van de UCI. Daarbij hebben we ook aangegeven dat we heel graag grote evenementen naar Drenthe te willen halen. Para-cycling past bovendien in ons beleid, dus we zijn hartstikke blij dat na 2017 en 2018 de Para-cycling World Cup volgend jaar de WK in Emmen, in Drenthe, worden gereden.

Henk JumeletGedeputeerde provincie Drenthe