1000

Handboogschutters

450

vrijwilligers

22000

hotelovernachtingen

World Archery (Para) Championships

In 2019 was ’s-Hertogenbosch twee weken lang het middelpunt van de handboogsport! Van 3 t/m 16 juni vonden in het historische centrum van de stad de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten plaats.

Van 3 t/m 9 juni was het eerst de beurt aan de para-atleten, een week later (10-16 juni) kwamen de valide sporters in actie. De twee wereldkampioenschappen vormden samen het grootste sportevenement dat in 2019 in Nederland werd georganiseerd. Beide WK’s waren bovendien het belangrijkste kwalificatiemoment voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio in 2020.

In totaal namen ruim 1.000 atleten deel, afkomstig uit 120 landen, aangevuld met ongeveer 600 personen begeleiding.

Archery2019 Arena

Speciaal voor de wereldkampioenschappen is er een tijdelijke arena gebouwd op de Parade, het kloppend hart van de stad, gelegen vlak onder de beroemde Sint-Janskathedraal. In deze arena zijn sport en entertainment gecombineerd voor sportfans en een divers publiek. Naast de Parade werd tijdens Archery2019 ook geschoten op de velden van rugbyclub The Dukes en het Zuiderpark.

Side-events

Ook zijn mensen met een grotere afstand tot de maatschappij niet vergeten. In samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant is in het spin-off programma ingezet op de doelgroepen kinderen, mindervaliden en ouderen. Zo is er tijdens Arcchery2019 een speciale BowBingo (zie onderstaande video) georganiseerd voor eenzame ouderen. 

WK voor iedereen

Er werden maar liefst 40.000 bezoekers verwacht bij het grootste sportevenement dat in 2019 in Nederland plaatsvond. Niet alleen werden de tribunes gevuld in de tijdelijke Archery2019 arena met sportfans, maar dankzij een divers entertainmentprogramma ook een groot divers publiek. Van een Fortnite Gameshow, Edwin Evers Band tot een Red Bull Racing F1-wagen.

"We hebben prachtige topsport gezien met een mooie verbinding naar sociaal maatschappelijke programma's. We kunnen we alleen maar trots en blij zijn met dit evenement."

Burgemeester Jack MikkersBurgemeester gemeente 's-Hertogenbosch