1000

Handboogschutters

1750

wedstrijden

20000

hotelovernachtingen

World Archery (Para) Championships

In 2019 is ’s-Hertogenbosch twee weken lang het middelpunt van de handboogsport! Van 3 t/m 16 juni vinden in het historische centrum van de stad de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten plaats.

Van 3 t/m 9 juni is het eerst de beurt aan de para-atleten, een week later (10-16 juni) komen de valide sporters in actie. De twee wereldkampioenschappen vormen samen het grootste sportevenement dat in 2019 in Nederland wordt georganiseerd. Beide WK’s zijn bovendien het belangrijkste kwalificatiemoment voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio in 2020.

Naar verwachting nemen in totaal ruim 1.000 atleten deel, afkomstig uit 120 landen, aangevuld met ongeveer 600 personen begeleiding.

Archery2019 Arena

Speciaal voor de wereldkampioenschappen wordt er een tijdelijke arena gebouwd op de Parade, het kloppend hart van de stad, gelegen vlak onder de beroemde Sint-Janskathedraal. In deze arena worden sport en entertainment gecombineerd voor sportfans en een divers publiek. Naast de Parade wordt er tijdens Archery2019 ook geschoten op de velden van rugbyclub The Dukes en het Zuiderpark.

Side-events

Ook worden mensen met een grotere afstand tot de maatschappij niet vergeten. In samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant wordt in het spin-off programma ingezet op de doelgroepen kinderen, mindervaliden en ouderen. Zo wordt er wekelijks een Archery2019 kinderfeestje georganiseerd voor een jarig kind dat normaal gesproken een verjaardag niet kan vieren vanwege de financiële situatie thuis.

WK voor iedereen

Er worden maar liefst 40.000 bezoekers verwacht bij het grootste sportevenement dat in 2019 in Nederland plaatsvindt! Niet alleen worden de tribunes gevuld in de tijdelijke Archery2019 arena met sportfans, maar dankzij een divers entertainmentprogramma ook een groot divers publiek. Concerten met (inter)nationale artiesten, cabaretvoorstellingen, filmavonden en theater.

Archy met Archery2019 WK beeld
Archy tokkelt vanaf de SintJan
Archery Kinderfeestje

“"Het evenement moet een feest worden voor alle Bosschenaren. Voor sportliefhebbers in onze stad, maar zeker ook voor de mensen die het minder breed hebben."”

Huib van OldenWethouder sport gemeente 's-Hertogenbosch